Το περιποιημένο δέρμα είναι ζητούμενο για πολλούς. Ωστόσο, η ανάγκη για το αψεγάδιαστο και η υπερβολική πληροφορία μπορεί να οδηγήσουν στα ακριβώς αντίθετα αποτελέσματα.
Ένα από τα βασικά προβλήματα που μπορεί να διαταράξουν τον επιδερμιδικό φραγμό, είναι οι συχνές πλύσεις με στυπτικά κυρίως σαπούνια, σε μια προσπάθεια απολίπανσης του προσώπου. Αυτό, όπως και η συχνή χρήση peeling, ενδέχεται να τραυματίσουν το δέρμα και να το κάνουν ευάλωτο σε παθογόνους μικροοργανισμούς. Ακόμα, η υπερβολική απολίπανση και απόξεση μπορεί να οδηγήσουν σε υπερέκκριση λιπαρότητας σε μια προσπάθεια του δέρματος να αναπτύξει ξανά τα απαραίτητα λιπίδια για την ομαλή λειτουργία του.
Επιπροσθέτως, το δέρμα μπορεί να επηρεαστεί αρνητικά από τη χρήση προϊόντων που υπόσχονται πολλά αλλά δεν είναι κατάλληλα για το άτομο που τα χρησιμοποιεί. Το ίδιο μπορεί να συμβεί και στην περίπτωση όπου χρησιμοποιούνται προϊόντα με ασύμβατα συστατικά. Έτσι ενώ τα άτομα θεωρούν ότι θα κάνουν κάτι καλό εφόσον χρησιμοποιούν πληθώρα προϊόντων με καλές κριτικές, στην πραγματικότητα να μην κάνουν σχεδόν τίποτα, καθώς δεν επιτρέπεται η βέλτιστη δράση του καθενός από αυτά. Επίσης, μια καλή κριτική δε σημαίνει και ένα ασφαλές προϊόν για κάποιον. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι τα άτομα με αλλεργίες, όπου μη γνωρίζοντας τα συστατικά ενός προϊόντος, προβαίνουν στην αγορά του και έτσι ίσως βιώσουν κάποια αλλεργική αντίδραση.
Μια ακόμη συνήθεια που μπορεί να αποβεί κρίσιμη για το δέρμα είναι η υπερβολική κατανάλωση λιπαρών. Η υψηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια στην ανάπτυξη φλεγμονωδών καταστάσεων. Το θέμα είναι ότι στο ευρύ κοινό η λέξη «λιπαρά» είναι συνυφασμένη με junk food και γλυκά. Στην πραγματικότητα όμως ακόμα και τα απαραίτητα για τον οργανισμό και το δέρμα «καλά» λιπαρά, σε περίπτωση υπερκατανάλωσης, μπορεί να επιφέρουν προβλήματα, τόσο στο δέρμα όσο και σε άλλα συστήματα του οργανισμού.
Έτσι λοιπόν, η πιο ορθή αντιμετώπιση είναι η σωστή ενημέρωση και η εξατομικευμένη φροντίδα.
Επιμέλεια: Μπουζίκα Θεοδώρα, BSc Αισθητικός-Κοσμετολόγος, BSc Διαιτολόγος-Διατροφολόγος- BSc Τεχνολόγος Τροφίμων
Αναφορές
Ananthapadmanabhan, K.P., Mukherjee, S. and Chandar, P. (2013). Stratum corneum fatty acids: their critical role in preserving barrier integrity during cleansing. International Journal of Cosmetic Science, 35(4), pp.337–345. doi:https://doi.org/10.1111/ics.12042.
Cao, C., Xiao, Z., Wu, Y. and Ge, C. (2020). Diet and Skin Aging—From the Perspective of Food Nutrition. Nutrients, [online] 12(3), p.870. doi:https://doi.org/10.3390/nu12030870.
Chilicka, K., Dzieńdziora-Urbińska, I., Szyguła, R., Asanova, B. and Nowicka, D. (2022). Microbiome and Probiotics in Acne Vulgaris—A Narrative Review. Life, 12(3), p.422. doi:https://doi.org/10.3390/life12030422.
Για να σχολιάσετε πρέπει να συνδεθείτε.